Miért is egészségesek a hidegen sajtolt olajok?

Előszőr is nézzük meg, mit is jelent a hidegen sajtolás.

A különböző olajos magvakból (tökmag, szezámmag, napraforgó…) mechanikai úton, hőkezelés nélkül, kémia anyagoktól mentesen, sajtolják ki az olajat. Ezáltal a bennük található vitaminok és ásványi anyagok megmaradnak, ráadásul az ízük is sokkal intenzívebb, megőrzik eredeti karakterüket. 

Emellett számos kedvező élettani hatással bírnak:

• napraforgó olaj: magas az E-és C-vitamin, valamint az esszenciális zsírsav tartalma. 

• mákolaj: magas kalcium- és foszfortartalma miatt, segít csontritkulás esetén. Ezen kívül alvássegítő, nyugtató hatása is jól ismert. 

• tökmagolaj: nemcsak a prosztatára hat kedvezően, hanem a szív-és érrendszeri problémákra is. Ráadásul rendkívül sok vitamint (A, E, B, C) és ásványi anyagot tartalmaz

• lenmagolaj: az egyik legsokoldalúbb hatással bíró olaj: kifejezetten magas az omega-3 zsírsav tartalma, kiváló gyulladáscsökkentő, emésztést serkentő, vérnyomás-és koleszterin szabályzó…stb. 

• máriatövismag olaj: regenerálja és tisztítja a májat. 

• szőlőmag olaj: magas az E-vitamin tartalma, ezáltal rendkívül jó hatással van a bőrre és az érrendszerre. 

• dióolaj: magas az omega-3 zsírsav- és vitamin (A, B, C) tartalma, alkalmas ízületi-, érrendszeri problémák, ekcéma kezelésére. Ráadásul különösen finom zamata van!

• szezámolaj: csontritkulásnál, idegi- és érrendszeri problémáknál lehet segítségünkre. Nagyszerű bőrregeneráló hatással bír.