Előszőr is nézzük meg, mit is jelent a hidegen sajtolás.
A különböző olajos magvakból (tökmag, szezámmag, napraforgó…) mechanikai úton, hőkezelés nélkül, kémia anyagoktól mentesen, sajtolják ki az olajat. Ezáltal a bennük található vitaminok és ásványi anyagok megmaradnak, ráadásul az ízük is sokkal intenzívebb, megőrzik eredeti karakterüket.
Emellett számos kedvező élettani hatással bírnak:
• napraforgó olaj: magas az E-és C-vitamin, valamint az esszenciális zsírsav tartalma.
• mákolaj: magas kalcium- és foszfortartalma miatt, segít csontritkulás esetén. Ezen kívül alvássegítő, nyugtató hatása is jól ismert.
• tökmagolaj: nemcsak a prosztatára hat kedvezően, hanem a szív-és érrendszeri problémákra is. Ráadásul rendkívül sok vitamint (A, E, B, C) és ásványi anyagot tartalmaz
• lenmagolaj: az egyik legsokoldalúbb hatással bíró olaj: kifejezetten magas az omega-3 zsírsav tartalma, kiváló gyulladáscsökkentő, emésztést serkentő, vérnyomás-és koleszterin szabályzó…stb.
• máriatövismag olaj: regenerálja és tisztítja a májat.
• szőlőmag olaj: magas az E-vitamin tartalma, ezáltal rendkívül jó hatással van a bőrre és az érrendszerre.
• dióolaj: magas az omega-3 zsírsav- és vitamin (A, B, C) tartalma, alkalmas ízületi-, érrendszeri problémák, ekcéma kezelésére. Ráadásul különösen finom zamata van!
• szezámolaj: csontritkulásnál, idegi- és érrendszeri problémáknál lehet segítségünkre. Nagyszerű bőrregeneráló hatással bír.