Sokszor tapasztaltuk már, hogy nem teljesen érthető, hogy mit is jelentenek a liszteken található betűk és számok. Szeretnénk most nektek kedveskedni egy kis összefoglalóval.
A jelölések közül az első betű(k) a gabona típusát jelöli.
B-Búza
TB-Tönkölybúza
KB-Királybúza
R-Rozs
D-Durum
A második betű a szemcseméretre és az őrlés módjára vonatkozik.
L: Liszt (apró szemcseméret)
D: Dara
F: Fogós (nagyobb szemcsenagyság)
FF: Kétszer fogós (tapintásra érdesebb, nagyobb szemcseméret), rétesliszt
FFF: Háromszor fogós (durva szemcseméret), rétesliszt
G: Graham
A számok pedig a hamutartalmat jelölik. A hamutartalom a visszamaradt ásványi anyagok arányát jelenti. Minél magasabb az érték, annál nagyobb a korpa mennyisége a lisztben, illetve annál lassabban szívódik fel a benne lévő szénhidrát.
A finomlisztek (pl. BL-55) szinte kizárólag a búzabelsőt, míg a félfehér lisztek (pl. BL-112, KBL-100) már a korpa és csíra egy részét is tartalmazzák. A teljesőrlésű liszteknél (pl. BL-200, TBL-300, KBL-200) a búzaszem egésze belekerül a kész lisztbe.
Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, akkor oszd meg ismerőseiddel is!